over de auteur

Ik ben Jacqui Bolt. En MS-patiënt. Officieel dan. Het gaat nu beter met me dan een paar jaar geleden. Ik heb wel 10 laesies in mijn hersenen en ruggenmerg, maar ik ben net zo fit als mijn gezonde medemens. Mijn grootste beperking is dat mijn handen gaan tintelen als ik een hond aai. Een redelijk overkomelijke beperking.

Hoe is dat te verklaren? Ik heb natuurlijk de nodige medische behandelingen ondergaan, maar mijn laatste medische kuur was begin 2019. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in voeding en ik gedroeg me als een rasechte health-freak, maar mijn klachten namen pas af toen ik mijn darmen in balans begon te brengen.

Auto-immuunziekten en de darmen?

Ik ontdekte dat de darmen een rol spelen bij MS toen ik over succesvolle poeptransplantaties las: mensen met MS kwamen van hun klachten af nadat zij de darmflora van een gezond persoon toegediend kregen. Het duurde nog zeker een half jaar voordat ik me realiseerde hoe revolutionair de uitkomsten van dit onderzoek waren. MS bleek dus niet alleen in de hersenen te zitten, maar deze ziekte had blijkbaar ook een relatie met de darmen!

Toen ik eenmaal tot dat inzicht was gekomen, ging ik me verdiepen in de wisselwerking tussen de darmflora en het menselijk lichaam. Ik las wetenschappelijke artikelen, luisterde podcasts en volgde wetenschappelijke congressen en lezingen. Ik stortte me op mijn eigen onderzoek om de relatie tussen de darmen en MS bloot te leggen. Dit deed ik door de resultaten van verschillende wetenschappelijke studies onder elkaar te zetten. Aan de hand van mijn nieuwe kennis en inzichten experimenteerde ik met verschillende soorten voeding en dit had een positief effect! Langzamerhand verminderden mijn klachten en nam mijn spierkracht zelfs toe!

De start van darmrevolutie.nl

Met al die nieuwe kennis die ik had opgedaan, kwam ik erachter dat MS niet de enige aandoening is waarbij de darmen een grote rol spelen, maar dat dit ook het geval is bij ziekten als Alzheimer, artrose, diabetes, depressie en ga zo maar door. En toen ik 3,5 jaar na mijn laatste zware MS-kuur (Lemtrada) geconfronteerd werd met een van de ernstige bijwerkingen, een andere auto-immuunziekte: de ziekte van Graves, ging ik met hulp van de wetenschappelijke artikelen de strijd aan om te herstellen van deze aandoening. En dat is gelukt: ik ben hersteld van de ziekte van Graves door voeding en leefstijl, zonder medicatie!

Er zijn in de wereld tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de relatie tussen de darmen en het menselijk lichaam, maar die zijn niet toegankelijk of onleesbaar voor de meeste mensen. Het is mijn passie om deze wetenschappelijke onderzoeken door te spitten en de resultaten in begrijpelijk Nederlands op te schrijven, zodat ik ook andere mensen kan helpen in hun zoektocht naar een gezonder en fitter leven.

Jacqui schrijft

Door het lezen van wetenschappelijke onderzoeken blijf ik elke dag nieuwe dingen ontdekken over het menselijk lichaam en niet alleen over de darmen. Hier schrijf ik over op jacquischrijft.nl

Het is niet toegestaan om tekst te kopiëren van darmrevolutie.nl. Dank u wel. *Jacqui