over de auteur

Foto Jacqui Bolt

Ik ben Jacqui Bolt. En MS-patiënt. Officieel dan. Het gaat nu beter met me dan een paar jaar geleden. Ik heb wel 10 laesies in mijn hersenen en ruggenmerg, maar ik ben net zo fit als mijn gezonde medemens. Mijn grootste beperking is dat mijn handen gaan tintelen als ik een hond aai. Een redelijk overkomelijke beperking.

Hoe is dat te verklaren? Ik heb natuurlijk de nodige medische behandelingen ondergaan, maar mijn laatste medische kuur was begin 2019. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in voeding en ik gedroeg me als een rasechte health-freak, maar mijn klachten namen pas af toen ik mijn darmen in balans begon te brengen.

MS en de darmen?

Ik ontdekte dat de darmen een rol spelen bij MS toen ik over succesvolle poeptransplantaties las: mensen met MS kwamen van hun klachten af nadat zij de darmflora van een gezond persoon toegediend kregen. Het duurde nog zeker een half jaar voordat ik me realiseerde hoe revolutionair de uitkomsten van dit onderzoek waren. MS bleek dus niet alleen in de hersenen te zitten, maar deze ziekte had blijkbaar ook een relatie met de darmen!

Toen ik eenmaal tot dat inzicht was gekomen, ging ik me verdiepen in de wisselwerking tussen de darmflora en het menselijk lichaam. Ik las wetenschappelijke artikelen, luisterde podcasts en volgde wetenschappelijke congressen en lezingen. Ik stortte me op mijn eigen onderzoek om de relatie tussen de darmen en MS bloot te leggen. Dit deed ik door de resultaten van verschillende wetenschappelijke studies onder elkaar te zetten. Aan de hand van mijn nieuwe kennis en inzichten experimenteerde ik met verschillende soorten voeding en dit had een positief effect! Langzamerhand verminderden mijn klachten en nam mijn spierkracht zelfs toe!

De start van darmrevolutie.nl

Met al die nieuwe kennis die ik had opgedaan, kwam ik erachter dat MS niet de enige aandoening is waarbij de darmen een grote rol spelen, maar dat dit ook het geval is bij ziekten als Alzheimer, artrose, diabetes, depressie en ga zo maar door.

Er zijn in de wereld tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de relatie tussen de darmen en het menselijk lichaam, maar die zijn niet toegankelijk of onleesbaar voor de meeste mensen. Het is mijn passie om deze wetenschappelijke onderzoeken door te spitten en de resultaten in begrijpelijk Nederlands op te schrijven, zodat ik ook andere mensen kan helpen in hun zoektocht naar een gezonder en fitter leven.

Ik hoop van harte dat jij als lezer hoop kan putten uit mijn artikelen en dat de informatie je verder helpt op jouw reis naar een klachtenvrij leven.

(Is er een onderwerp waar je graag meer over wilt weten, waar ik nog niet over geschreven heb? Stuur het naar verzoeken@darmrevolutie.nl. En blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Ik kan alleen niet garanderen dat elk verzoek aan bod komt.)